Dar za zavičaj

Na dvadesetak kilometara od Kragujevca u selu Lužnice nema novog asfalta, seoske apoteke, a od nedavno ni mesne kancelarije. Gradski autobus dolazi svakog, a lekar svakog drugog dana. Meštani muku muče sa uređenjem groblja, nasipanjem puta i brojnim svakodnevnim problemima. Ipak, veoma se ponose crkvom Uspenja Presvete Bogorodice, sobrašicama u porti, lovačkim domom, školom starom 145 godina i znamenitim Lužničanima.
Da se životni putevi, bez obzira gde i kuda vode, uvek vraćaju zavičaju, primer je novinar i pisac Sveta Madžarević, čija predanost rodnom kraju je zadužila Lužnice. Školi u ovom selu posvetio je monografiju „Lužnička škola – kolevka znanja“, a biblioteci poklonio tri i po hiljade knjiga.

“Kada sam prilikom jedne posete ovoj školi, koju sam i ja pohađao, upitao đake da im organizujem književno veče, rekli su da to žele ali šta vredi kad nemaju svoju biblioteku. Odmah sam im obećao i već sledećeg vikenda poklonio svoju. Nju je svečano otvorio u jednoj od prostorija škole predsednik Udruženja književnika Srbije Dragomir Andrić. Od tada je ulaznica ili pristupnica za svaku mesnu akciju – knjiga, pa je fond u školskoj biblioteci za dve godine uvećan na pet hiljada naslova“ – objašnjava Sveta Madžarević.

Zahvaljujući Madžareviću i negovanju dobre saradnje sa prijateljima iz Rumunije ovo šumadijsko selo dobilo je dom „Riznica“. Prostor u kom uživaju lovci iz cele Srbije i njihovi gosti iz inostranstva, ali i posetioci brojnih manifestacija kao što su slikarska kolonija „Đurđevdanski vidici“ i Međunarodni susreti prijateljstva Lužnica i Belobreške.
Kao i mnogi Lužničani i Sveta Madžarević posebno ceni istoriju i kulturno nasleđe svog kraja.

“Izdvajam zaštitu starih sobrašica u porti crkve, čime se ponosimo, jer zaista, nema mesta sa ovakvim starim objektima koji su služili za okupljanje meštana u vreme verskih praznika, a svaka familija imala je svoj trpezar“ – kaže Madžarević i dodaje da je ovaj objekat narodnog graditeljstva država proglasila kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Sobrašica u crkvenoj porti ima 29 i najbrojnije su u Srbiji, a njihovu obnovu, pod nadzorom stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pre dve godine pomogli su i podržali meštani, grad Kragujevac i resorno ministarstvo.

Simpozijum o očuvanju starog graditeljstva Lužnica, priprema knjiga „Lužnice kroz vekove“, „Lužnička škola – kolevka znanja“ i „Sabrane pesme Dragoljuba Filipovića“, izrada spomen – ploča Lužničanima slikaru akademiku Peđi Milosavljeviću i pesniku Dragoljubu Filipoviću autoru „Kosovskih božura“ neke su od akcija koje je pokrenuo Madžarević. Osim kulturi i tradiciji, posvećen je i rešavanju savkodnevnih porblema u svom selu i predvodi meštane koji administracijom vode borbu da u Lužnicama sačuvaju ambulantu i lekara, kada već za lekove moraju da putuju do Kragujevca.

 

Milica ĐORĐEVIĆ


Tekst je napisan u okviru projekta „Mladi novinari za odgovornu profesiju“ koji uz podršku Ministarstva kulture i informisanja sprovodi Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res Publika“


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.