Lokalni antikorupcijski plan Kragujevca: Javna rasprava bez javnosti

Udruženje Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res publika“ skreće pažnju javnosti na krajnje  netransparentan postupak u kom je pripreman Lokalni antikorupcijski plan grada Kragujevca, a koji je kulminirao jučerašnjom javnom raspravom, koju su članovi Radne grupe za izradu tog važnog dokumenta, organizovali sami za sebe. Jer kako drugačije razumeti činjenicu da je na sednici održanoj 11. decembra, Radna grupa donela odluku da se javna rasprava održi od 11. do 14 decembra, a sastanak sa zainteresovanim stranama zakaže 13.12. u 9:30 ujutru. To znači da je obaveštenje, odnosno poziv za učešće u javnoj raspravi, na zvaničnom sajtu i oglasnoj tabli organa grada objavljen, u najboljem slučaju, dan i po ranije, koliko je vremena i ostavljeno zainteresovanima da prouče materijal od šezdesetak strana i pripreme svoje predloge ili eventualne primedbe.

Jasno je, dakle, da je Radna grupa samo ispunila zakonsku formu zakazujući javnu raspravu u tako kratkom roku, bez stvarne želje da omogući da zainteresovane strane uzmu učešće u njoj. O tome svedoči i činjenica da poziv nije upućen ni preko sredstava javnog informisanja.

Tim više i čudi što se u saoštenju gradske uprave u prvi plan ističe upravo činjenica da nije bilo zainteresovanih za učešće u javnoj raspravi o Lokalnom antikorupcijskom planu. Udruženje Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res publika“ obaveštava javnost da se u dva navrata obraćalo nadležnima za proces izrade LAP-a u gradu Kragujevcu, kako bismo iskazali zainteresovnost za ušešće u tom procesu, pošto Model LAP-a, pripremljen od strane Agencije za borbu protiv korupcije Republike Srbije, u sklopu pristupanja Evropskoj Uniji (Poglavlje 23), upravo propisuje uključivanje civilnog društva u proces donošenja i praćenja implementacije LAP-ova, kao i učestvovanje javnosti u proceduri osnivanja Tela za praćenje primene LAP-a. Sa željom da taj proces učinimo što jednostavnijim, u saradnji sa Biroom za društvena istraživanja – BIRODI, dostavili smo i opis procedura sa pratećom dokumentacijom koje su korišćene u Vranju, kao i deo iz dokumenta na kojem su temeljene te procedure. Odgovor nikada nismo dobili, niti bilo kakvu informaciju o tome kako proces napreduje, a prema našim saznanjima, još najmanje jedna organizacija civilnog društva iz Kragujevca, takođe je iskazala zainteresovanost i ostala bez ikakvog odgovora.

Zbog toga pozivamo nadležne u Radnoj grupi, sastavljenoj isključivo od članova Gradskog veća, pomoćnika gradonačelnika i načelnika gradskih uprava, da preispitaju svoje odluke i shvate važnost uključivanja javnosti u proces izrade, usvajanja i primene LAP-a, jer je uspostavljanje mehanizama za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou bez učešća građana, besmislen proces, odnosno samo još jedna u nizu birokratskih procedura, bez stvarnog efekta i koristi za društvenu zajednicu.

 

U Kragujevcu 14.12.2017.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.