Preporuka EU: Pravično i transparentno finansiranje medija


Neophodno je da država osudi pretnje novinarima, obezbedi poštovanje zakona kada je reč o vlasništvu i finansiranju sadržaja od javnog interesa, navodi se u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije.

Dok su domaći novinari očajni, zbog nedostatka napretka u oblasti slobode izražavanja u Srbiji EU je zabrinuta. Kako je Evropska komisija ocenila u izveštaju o napretku evropskih integracija Srbije za 2018. Ukupno okruženje i dalje nije pogodno za ostvarivanje prava na slobodno izražavanje, a slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i predstavljaju razlog za zabrinutost. Evropska komisija očekuje da srpski organi vlasti moraju da reaguju i javno osude govor mržnje i pretnje novinarima. Neophodno je i da se u potpunosti sprovede zakonodavstvo o medijima, kao i da se obezbedi veća transparentnost vlasništva i finansiranja medija. Sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa treba da se sprovodi u skladu sa zakonom i zahteva transparentne i pravične procedure bez uplitanja državne uprave, posebno na lokalnom nivou.

Evropska komisija preporučuje da Srbija stvori podsticajno okruženje u kome neometano može da se ostvari sloboda izražavanja i osigura da organi za sprovođenje zakona i pravosudni organi propisno prate pretnje, fizičke napade, podstrekavanje nasilja i slučajeve ugrožavanja privatnosti novinara i blogera, kao i da vladini funkcioneri javno osude ovakve slučajeve. Neophodno je i potpuno sprovođenje medijskih zakona i jačanje nezavisnosti Regulatornog tela za elektronske medije, kao i da se obezbedi odgovarajuće finansiranje javnih radiodifuznih servisa i transparentno i pravično sufinansiranje medijskih sadržaja koji služe javnom interesu.

Napretka nema ni kada je reč o uspostavljanju povoljnog okruženja za razvoj i finansiranje civilnog društva. Nacionalna strategija i njen akcioni plan nisu usvojeni, a potrebni su dalji napori kako bi se osigurala sistemska saradnja između Vlade i civilnog društva, ocenjuje se u izveštaju. Osnaženo civilno društvo je, kako podseća Evropska komisija, ključna komponenta svakog demokratskog sistema i državne institucije treba da ga prepoznaju i tretiraju kao takvo. Udruženja građana i borci za ljudska prava igraju ključnu ulogu u podizanju svesti o građanskim i političkim pravima u okruženju koje nije otvoreno za kritiku, uz negativne izjave Vladinih zvaničnika koje imaju odjek u medijima, o civilnom društvu uopšte, a naročito o finansiranju određenih udruženja.

Izvor: http://www.mei.gov.rs/upload/documents/eu_dokumenta/godisnji_izvestaji_ek_o_napretku/izvestaj_ek_o_srbiji(1).pdf


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.