“Tematska otvorena vrata – Zašto suđenja dugo traju”

Osnovni sud u Kragujevcu otvorio je 12. septembra svoja vrata za građane, predstavnike civilnog sektora, medije, zaposlene i stručnjake u pravosuđu. Ovom prilikom predsednik Osnovnog suda u Kragujevcu Zoran Ilić i njegova zamenica i predsednica građanskog odeljenja Sonja Antonijević objasnili su da je poslednjih godina rad Osnovnog suda u Kragujevcu postao efikasniji. Broj takozvanih “starih predmeta” je smanjen, ali veliki priliv novih, kao i nedovoljan broj sudija i neadekvatni uslovi rada, predstavljaju značajne izazove i usporavaju rad. Predsednik kragujevačkog Osnovnog suda Zoran Ilić je istakao i da je ova institucija otvorena za građane, kao i da postoji prostor za unapređenje saradnje i komunikacije sa medijima.

Skup je bio prilika i da predstavnici Antikorupcijskog savetovališta organizacije Transparentnost Srbija građanima predstave pomoć i podršku koju im organizacije civilnog društva mogu pružiti u zaštiti prava.

Kragujevčanke i Kragujevčani iskoristili su mogućnost da postave pitanja, podele svoja iskustva i stavove o radu pravosuđa i učestvuju u diskusiji o razlozima zbog koji sudski postupci ponekad dugo traju.

Skup u kragujevačkom Osnovnom sudu je deo projekta “Otvorena vrata pravosuđa” koji sprovodi YUCOM u saradnji sa partnerskim organizacijama i strukovnim udruženjima, a koji je podržala  Američka agencija za međunarodni razvoj USAID. Udruženje građana Res Publika je jedan od lokalnih partnera, čiji je cilj da “Otvorena vrata pravosuđa” približi građanima i građankama Kragujevca.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.