„Fer igra: konkurencijom do kvalitetnije medijske ponude“

Pitanja dodele budžetskog novca medijima u Kragujevcu, kao i raznovrsnost i kvalitet sadržaja koji lokalni mediji nude građanima i građankama su u stalnom fokusu Res Publike. U narednom periodu, zahvaljući podršci koju je udruženje dobilo u okviru projekta „Pripremi se za učešće“ koji sprovode Centar za evropske politike – CEP, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED, i Centar savremene politike – European Western Balkans, pokušaćemo da kragujevačku medijsku scenu osvetlimo iz drugog ugla.

Sloboda medija i izražavanja prožima veliki broj poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU, pa tako i Poglavlje 8, koje se odnosi na politiku konkurencije. Zaštita konkurencije i kontrola dodele državne pomoći medijima je oblast kojoj se mora posvetiti više pažnje. To podrazumeva i ulaganje napora da se akteri u lokalnim zajednicama informišu i edukuju o važnosti ove teme, kako bi se aktivno uključili u praćenje i nadzor nad dodelom državne pomoći i tako uticali na podizanje odgovornosti donosilaca odluka i veću transparentnost pri raspodeli javnog novca namenjenog finansiranju medija. Smatramo da situacija u Kragujevcu predstavlja najbolji primer na kome se može pokazati značaj i povezanost principa zaštite konkurencije i javnog interesa u informisanju.

Kroz projekat „Fer igra: konkurencijom do kvalitetnije medijske ponude“, istraživaćemo kako dodela subvencija utiče na lokalno informisanje i bavićemo se podizanjem svesti lokalnih društvenih aktera o značaju zaštite konkurencije i transaprentnijoj dodeli državne pomoći.

Ovaj projekat finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u okviru Programa podrške civilnom društvu i medija koji ima za cilj jačanje participativnih demokratija i procesa integracije u EU kroz osnaživanje civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.