Gradska vlast se izruguje kragujevačkim medijima

Res publika zahteva hitno raspisivanje konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa u gradu Kragujevcu.  Od gradonačelnika Radomira Nikolića traži da povuče Godišnji plan javnih konkursa za 2020. godinu, a od Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima da dostavi nov predlog plana koji bi podrazumevao raspisavanje konkursa za medije u najskorijem roku.

Naime, gradonačelnik Kragujevca je 31. januara, na predlog Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima, usvojio Godišnji plan javnih konkursa grada Kragujevca za 2020, koji je 4. februara objavljen na zvaničnom sajtu Grada.  Već  na prvi pogled uočljivo je da je od ukupno 8 konkursa, samo  javni poziv za medije planiran za 30. jul, dok je za ostale kao krajnji rok naveden 1. april. Kako je Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja predviđeno da se odluka o raspodeli sredstava može doneti u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa, to praktično znači da bi mediji novac mogli da dobiju tek početkom novembra, dok bi za kreiranje i objavljivanje medijskih sadržaja imali samo dva meseca.

Zbog toga smatramo da Godišnji plan javnih konkursa grada Kragujevca za 2020. predstavlja ruganje kragujevačkim medijima i još jedan izraz bahatosti aktuelne gradske vlasti. Jer, kako drugačije razumeti da se raspisivanje javnog poziva planira za kraj sedmog meseca, iako su kragujevački novinari na protestu, krajem novembra, tražili da to bude najkasnije mesec dana nakon usvajanja budžeta za 2020. Još je poraznije ovaj predlog tumačiti u svetlu činjenice da je usvojen samo nedelju dana nakon što Kragujevačke novine, prvi put od osnivanja, nisu izašle iz štampe, zbog čega su reagovala sva medijska udruženja u zemlji, a pokrenuta je i donatorska akcija prikupljanja finansijske pomoći za spas jedinog štampanog medija u gradu.

Podsećamo da od usvajanja Zakona o javnom informisanju i medijima, grad Kragujevac nikada nije sproveo konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja. Zbog toga u poslednjih pet godina ni dinar iz gradskog budžeta nije dobio nijedan mediji u gradu, dok se istovremeno, od 2017. za funkcionisanje Radio-televizije Kragujevac, na godišnjem nivou izdvaja blizu 50 miliona dinara. Res publika će nastaviti da insistira na zakonitoj i transparentnoj raspodeli novca građana Kragujevca, kako medijima, tako i drugim učesnicima u javnim konkursima, a o potezima gradske vlasti obavestićemo sve relevantne državne institucije, medijska udruženja i međunarodne organizacije, u čijem je fokusu sloboda medija.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.