Odgovornost i tačnost kao prioriteti

Udruženje Res Publika apeluje na gradsku upravu i druge institucije u Kragujevcu da budu otvorene za javnost i redovno i pravovremeno dostavljaju informacije svim medijima. U vanrednom stanju proglašenom zbog epidemije virusa Covid 19, saradnja javnih vlasti i novinara dodatno dobija na značaju, zbog potrebe za kvalitetnim informisanjem i edukovanjem građana, ali kako bi se sprečilo širenje lažnih vesti i dezinformacija i umirila javnost.

Pozivamo novinare da odgovorno obavljaju svoj posao i poštuju etička i stručna pravila, da ne podležu senzacionalizmu i prednost daju tačnosti umesto brzini plasiranja informacija. Istovremeno, dajemo punu podršku svim medijskim profesionalcima koji i u ovim teškim uslovima posvećeno obavljaju svoj posao i informišu građane o temama od javnog interesa. Odgovornost, pouzdanost i tačne informacije, odnosno mediji koji rade u službi građana su ono što je izuzetnim okolnostima neophodno Kragujevcu.

Udruženje Res Publika će u narednom periodu nastaviti intenzivno da prati stanje u sektoru javnog informisanja u gradu i postupanje nadležnih, kao i mogući uticaj vanrednog stanja na dodatno pogoršanje situacije u medijskom sektoru.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.