Podrška istinskim borcima za slobodu

 Udruženje Res publika povodom Svetskog dana slobode medija čestita svim medijskim radnicima u Srbiji, a naročito lokalnim redakcijama u Kragujevcu, na istrajnosti u nastojanju da u izuzetno teškim uslovima građanima omoguće pravovremeno i objektivno informisanje. 

U aktuelnoj krizi zbog bolesti Covid-19, potreba za istinitim i proverenim informacijama, važnim za zdravlje i život ljudi, u prvi plan ističe medije koji izveštavaju u javnom interesu. Upravo ti mediji, u pokušaju da svoj posao obavljaju u službi građana i u skladu sa novinarskim standardima, svakodnevno su suočeni sa ogromnim finansijskim i profesionalnim izazovima.

Za redakcije u Kragujevcu, sa izuzetkom Radio televizije Kragujevac, godinama je nedostupan novac budžetom namenjen za informisanje, dok su istovremeno gradska uprava i druge institucije zatvorene za saradnju i dostavljanje informacija. Trenutna kriza samo je pogoršala ionako teško stanje. Dovedeni su u pitanje svi izvori finansiranja, a centralizovanje informisanja i uskraćivanje odgovora nadležnih, postalo je još izraženije. Kragujevački mediji pokušavaju da i u takvim, gotovo nemogućim okolnostima za rad, pronađu način da građanima pruže adekvatno informisanje.

Zato na Svetski dan slobode medija pozivamo Kragujevčanke i Kragujevčane, kao i sve druge građane, da podrže rad nezavisnih medija koji odgovorno i časno rade svoj posao, pridržavajući se profesionalnih standarda. Na nadležne u gradu Kragujevcu još jednom apelujemo da pokažu odgovornost, promene dosadašnju praksu i prekinu da se diskriminatorski odnose prema gradskim medijima.

U Kragujevcu,
3.5.2020.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.