O NAMA

 

Udruženje građana Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res publika“ osnovano je 01.12.2014. godine kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje radi ostvarivanja ciljeva u oblasti demokratizacije društva, promocije ljudskih prava i medijskih sloboda.

Naš cilj je da podstaknemo građanski aktivizam, javni dijalog, afirmišemo demokratske vrednosti i principe, reformske procese, društvenu inkluziju marginalizovanih grupa, da informišemo o građanskim i političkim pravima i njihovoj zaštiti, da promovišemo medijske slobode i pismenost, etičke i profesionalne standarde u izveštavanju i javnom govoru, da pomognemo stručno usavršavanje medijskih profesionalaca i jačanje civilnog sektora.

Kao dugogodišnji medijski profesionalci, posrednici između zvaničnika i građana, dobro smo upoznali javnu sferu i odnose među akterima. Zbog toga smo prepoznali potrebu da se angažujemo i podstaknemo druge da se angažuju, da izađemo u susret potrebama građana i javnosti koje dobro poznajemo, da doprinesemo promenama i osnaživanju društva za akcije i rešenja za koja su donosioci odluka nedovoljno zainteresovani ili bez dovoljno kapaciteta da ih sprovedu.

Svoja znanja i iskustva spremni smo da stavimo u službu zajednice, ali i da ih razvijamo i unapređujemo kroz partnerstva i saradnju sa domaćim i inostranim organizacijama koje dele naše ciljeve i vrednosti.
 

Udruženje građana Šumadijski centar za građanski aktivizam „Res publika“, Kragujevac