Mladi novinari za odgovornu profesiju

Šumadijski centar za građanski aktivizam Res Publika dobio je podršku Ministartsva kulture i informisanja za sprovođenje projekta „Mladi novinari za odgovornu profesiju“, a zainteresovani mladi Kragujevčani i Kragujevčanke priliku da se upoznaju sa osnovama novinarstva. Tokom 6 radionica iskusni novinari elektronskih i štampanih medija polaznicima će predstaviti najvažnije pojmove, način rada, tehniku i opremu koja se koristi u medijima. Pored predavanja planiran je i praktičan rad sa mentorima, kao i izrada tekstova, televizijskih ili radijskih priloga.

Mladi u Srbiji i Kragujevcu najčešće se informišu putem društvenih mreža i online medija, a istraživanja ukazuju da se pre svega interesuju za zabavne, sportske i sadržaje koji se odnose na učenje. O dešavanjima u društvu, politici, ekonomiji i drugim oblastima informišu se najviše oni koji su društveno aktivni u civilnom sektoru, đačkim i studentskim parlamentima ili vannastavnim aktivnostima. Ostali do ovih informacija dolaze tako što gledaju/čitaju/slušaju medije zajedno sa ostalim ukućanima. Takođe, oni se nekritički odnose prema sadržajima i informacijama, kao i izvorima iz kojih one dolaze. Problem je i to što se o mladima i za mlade izveštava na suvoparan, njima nezanimljiv i neprilagođen način, iz perspektive odraslih osoba. Na programima lokalnih i regionalnih medija sadržaji namenjeni mladima su retki, a u đačkim i studentskim časopisima i sekcijama često su agnažovani mladi entuzijasti bez odgovarajuće obuke i znanja o profesionalnim i etičkim standardima.

Očekujemo da ćemo kroz zajedničko učenje i druženje zainteresovati mlade novinare da se dalje usavršavaju, rade u skladu sa profesionalnim načelima, ali i da ih motivišemo da razvijaju kritički odnos prema slanju i primanju poruka u javnoj komunikaciji, upotrebi interneta i društvenih mreža.

Projekat “Mladi novinari za odgovornu profesiju” traje do kraja novembra 2016. godine, a učešće u radionicama je besplatno. Za obuke i rad sa polaznicima zadužene su osnivači Centra za građanski aktivizam Res Publika novinarke Bojana Vlajović Savić i Marija Milošević. U mentorskom radu podršku će pružiti novinar Nenad Živadinović, a u radionicama će kao gosti – predavači učestvovati novinari, urednici, kolumnisti, producenti, snimatelji i montažeri.

projekat_001